De Theaterzaal

Theaterzaal 1 klein

Theaterzaal 2 corr.klein

Het Phoenix Papieren Theater is een echt huistheater; gevestigd op de eerste verdieping van een fraai oud monumentenpand in het hartje van Utrecht.

Van buiten is het pand betrekkelijk onopvallend, maar van binnen is het een zeer ruim woonhuis oorspronkelijk gebouwd rond 1500, en rond 1700 verbouwd naar de mode van die tijd.

Op de eerste verdieping aan de voorzijde is de theaterruimte. De Salon of mooie kamer was vroeger de representatieve ontvangstkamer. Daar waren de mooiste meubelen, schilderijen en tapijten, en in de nog steeds aanwezige porseleinkasten stond de collectie Chinees en Japans porselein te pronk.

De hele ruimte is de laatste jaren gerestaureerd en in de oude glorie hersteld. Het rijk met stucwerk versierde plafond, de marmeren schouw, de binnenluiken en de gebogen vensterbankjes scheppen mèt de talrijke authentieke theaterprenten een intieme sfeer om van een voorstelling te genieten.

Atelier 1 copy

Atelier 2

Aan de achterkant van het huis is het atelier, waar nieuwe voorstellingen worden gemaakt, en ook de collectie prenten , boeken en gebouwde theaters is opgeborgen.
Alle decors, figuren, teksten en verder toebehoren van de voorstellingen op het repertoire worden eveneens hier bewaard.